Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Καλό απόγευμα σε όλους.
Αυτή κάτω είναι εν συντομία βέβαια η πρόταση του ''ΣΙΣΥΦΟΥ''
για τα επιδόματα.
Θα εκτιμούσαμε την γνώμη σας τις προτάσεις και περισσότερο από όλα την σκληρή αλλά καλοπροαίρετη κριτική σας.
Αξιότιμοι κύριοι καλημέρα
Με την επιστολή μας αυτή θελουμε εν συντομία να καταθέσουμε τις απόψεις του συλλόγου μας που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των Θεραπευομένων του Ο.ΚΑ.ΝΑ. για το πάρα πολύ σημαντικό θέμα των ποσοστών αναπηρίας και πιο συγκεκριμένα για την βαριά τοξικοεξάρτηση με κακή πρόγνωση, μια πάθηση ψυχοσωματικού τύπου από την οποία υποφέρουν ολοι ανεξαρτήτως οι τοξικοεξαρτημένοι, οι επιπτώσεις της οποίας όπως πολύ καλά γνωρίζετε ''ξεφεύγουν'' κατά πολύ περισσότερο από άλλες παθήσεις - αρρώστιες που συνήθως υποφέρει ο γενικός πληθυσμός (και τονίζουμε το γεγονός αυτό χωρίς να θέλουμε σε καμία περίπτωση να μειώσουμε την σοβαρότητα άλλων παθήσεων).
Όπως γράψαμε και στο πρόλογο της επιστολής θα είμαστε όσο πιο σύντομοι μπορούμε γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες για να αναπτύξουμε πλήρως το σκεπτικό μας, ώστε να αποδείξουμε οτι αυτά που σας γράφουμε ειναι η ζοφερή πραγματικότητα την οποία και βιώνουν ολοι βεβαίως οι τοξικοεξαρτημένοι, αλλά επειδή εμείς αναπτύσσουμε την πρόταση μας από την θέση των Θεραπευομένων του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και επειδή η κεντρική μας ιδέα αλλάζει την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση μας από τις κρατικές δομές και τα θεσμικά όργανα, αναγκαστικά η πρότασή του συλλόγου θεραπευομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ. Βορείου Ελλάδας ο ''ΣΙΣΥΦΟΣ'' αφορά αποκλειστικά τους 10.000 περίπου ανθρώπους που παρακολουθούν τα προγράμματα του Ο.ΚΑ.ΝΑ.
Αξιότιμοι κύριοι - η πρόταση μας.
Ο ''ΣΙΣΥΦΟΣ'' προτείνει την χορήγηση χρηματικού επιδόματος (από την πρόνοια η από όπου αλλού θα επιθυμούσε το αρμόδιο υπουργείο) σε μηνιαία βάση σε ολους ανεξαιρέτως τους θεραπευόμενους του Ο.ΚΑ.ΝΑ. με την ονομασία -Ειδικό Υποστηρικτικό της Θεραπείας Επίδομα- το οποίο θα έχει τέσσερα χρόνια αρχική διάρκεια και θα χορηγείται άμεσα και με μόνη προϋπόθεση την βεβαίωση από τον διευθυντή - ντρια της συμμετοχής στο θεραπευτικό πρόγραμμα, μετά την παρέλευση των 4 ετών προτείνουμε να πραγματοποιείται μια ''αξιολόγηση'' του θεραπευόμενου από την θεραπευτική ομάδα του προγράμματος και από ένα μέλος του συλλόγου μας, (που ομως θα έχει ολοκληρώσει την θεραπεία του η τουλάχιστον θα βρίσκεται στην φάση της μακροχρόνιας σταθεροποίησης>) και αν ο θεραπευόμενος έχει προχωρήσει και βρίσκεται στην αρχή της επανένταξης τότε να του δίνει την δυνατότητα το κράτος (θεσμοθετημένα ομως) να προσλαμβάνεται σε κάποια Κοιν.Σ.Επ. από αυτές που ήδη έχει σχεδόν δημιουργήσει (και πρέπει να λειτουργήσουν) ο Ο.ΚΑ.ΝΑ.
Με τον τρόπο αυτό οι θεραπευόμενοι μπορούν απερίσπαστοι από το άγχος της οικονομικής ανέχειας (η οποία και τους έχει πλήξει θανάσιμα από το 2012 και έως τώρα, ύστερα από τις γνωστές και αυθαιρετες αποφάσεις των τότε αρμοδίων) να ασχοληθούν και φυσικά να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στο στάδιο της μείωσης της βλάβης η αν θα θελήσουν να προχωρήσουν και στην απεξάρτηση.
Πιστεύουμε οτι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν φαινόμενα ακραία και λιγοστά αλλά υπαρκτά μεν, όπως της εσκεμμένης μόλυνσης με τον ίο HIV που δεν το κάνουν αυτοί που το κάνουν για να πάρουν το επίδομα του οροθετικού αλλά επειδή πλέον με τις υπάρχουσες παθήσεις δεν μπορούν να συμπληρώσουν το ποσοστό του 67% και να λάβουν εστω το προνοιακό επίδομα βαριάς αναπηρίας.
Γνωρίζεται άλλωστε τι κόστος έχουν τα αντιρετροϊκά συγχρονα φάρμακα!! και ας μην μας διαφεύγει το γεγονός οτι οι ανθρωποι αυτοί μπορούν με την σειρά τους να μολύνουν και άλλους συνανθρώπους τους από το κοντινό τους περιβάλλον αλλά και ακόμα παραπέρα!
Στα ''συν'' της πρότασης μας είναι ακόμα το γεγονός οτι τα προνοιακά επιδόματα με τον τρόπο που δίνονται σήμερα στιγματίζουν αυτούς που τα λαμβάνουν και ξέρετε ολοι σας τι σημαίνει στιγματισμός για ανθρώπους που δίνουν την μάχη στα προγράμματα μείωσης της βλάβης και στην προσπάθεια τους για απεξάρτηση.
Αξιότιμοι κύριοι γνωρίζουμε οτι η οικονομική κατάσταση ειναι δύσκολη, αλλά τα οφέλη είναι πολλαπλάσια από την ζημία που προκάλεσαν αυτές οι απάνθρωπες πολιτικές και δεν θα σας κουράσω με στοιχεία όπως π.χ. αύξηση της μικρής εγκληματικότητας από τους άντρες τοξικοεξαρτημένους και η αύξηση της ανέλεγκτης πορνείας από την εκμετάλλευση των κοριτσιών που πάλι λόγο της οικονομικής ανέχειας πέφτουν εύκολα θύματα των σωματέμπορων (ο ΣΙΣΥΦΟΣ έχει δεχτεί δεκάδες σχετικές καταγγελίες). Ας μην ξεχνάμε άλλωστε την απάνθρωπη συμπεριφορά που υπέστησαν στην Αθήνα οι εκδιδόμενες γυναίκες που με τόση ''όρεξη'' έπεσαν να τις ''φάνε'' κάποιες εφημερίδες δίνοντας στη δημοσιότητα τα πρόσωπα των γυναικών που είχε συλλάβει η αστυνομία!! Θυμάμαι ακόμα τα κέρινα πρόσωπα τους και τους κατατρυπημένους από την ενδοφλέβια χρήση λαιμούς τους...
Άραγε έτσι πρέπει να θυμόμαστε αυτές τις πραγματικά δύσκολες εποχές για όλους μας?
Υ.Γ. και φυσικά να υπάρχουν οικονομικά κριτήρια στην χορήγηση του Υποστηρικτικού της Θεραπείας Επιδόματος αλλά εδώ έχουμε φτάσει να ξεχνάμε τα κοινωνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου